Любопитни факти от света на модата

Научете любопитни факти от света на модата – за белия цвят, булчинската рокля и коя е втората най-стара дреха в света.

  • В Древен Рим лилавият цвят бил най-почитан. Поради тази причина лилави дрехи носели само императорът, неговото семейство и лица от аристокрацията.

  • Бялата булчинска рокля – за изненада, в миналото белият цвят бил символ на траур. За своя сватбен ден дамите от Древен Рим обличали жълти рокли, а булките по света носели официални рокли, които били подходящи и за други церемонии. За първи път кралица Виктория облича бяла рокля за своята сватба с принц Алберт. Така поставя началото на традицията.

  • Днес много мъже носят и поддържат своята брада. Но по време на Петър Велики в Русия мъжете били задължени да плащат данък, ако искали да имат брада.

  • Първият сутиен бил изработен от носни кърпички. Патентован през 1910г. от Мери Фелпс Джейкъбс в Ню Йорк.

  • За първи път обувки с ток са носели мъжете, а не жените. Силният пол осигурява популярност на токчетата в Европа. Това е така, защото обувката с ток гарантира стабилност по време на яздене на кон. Още през 10ти век персийската кавалерия започнала носенето на този вид обувки. А през 17ти век и кралските особи проявили интерес към обувка с остър връх и ниско токче.

  • Първата най-стара дреха е блуза, направена от животинска кожа, а коя според вас е втората?
    Полата – тя е втората най-стара дреха. В миналото е служила, за да предпазва от студ и вятър, както жените, така и мъжете. А произхода на класическата пола, позната и днес, започва в Испания, през 16ти век.

  • Модата на “джобните домашни любимци” – идва още от Средновековието. Благородните дами носели своите домашни любимци навсякъде. Две са причините за това – на първо място те след вечеря избърсвали ръцете си в тях и на второ място – приписвали на тях неприятната миризма, която се е носила от телата им, поради ниската хигиенна култура.

Към любопитни факти за модата може да добавим и “хамелеоновия бум”

Той избухва в Америка, края на 19ти век. Малките гущери били прикрепяни към дрехите на аристократите. Хамелеоните се използвали също като верижки, пръстени или орнаменти за коса. След като обществото за хуманно отношение към животните се намесило, този етап преминал.

Модата през вековете ни дава ясен знак за това какви времена са били, как са живели и какви предразсъдъци са имали хората.


На RADICHEV Official Online Store може да разгледате всичко актуално от модата днес – рокля с пера, колан с дървена тока или екстравагантна, цветна дамска чанта. Бъди в крак с модните тенденции за 2022г.

Източници: vesti.bg