История на роклята

История на роклята

Роклята е сред най-обичаните дамски дрехи. Как обаче се е появила и как се е променяла през годините може да научите от новата ни статия.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Роклята е символ на женственост, стил и желано облекло от всяка жена, която иска да подчертае своята красота. В статията “История на роклята” ще проследим нейната еволюция- как се е променила през годините и периодът,когато дори е носена от мъже.

Ще започнем нашата виртуална галерия от Древен Египет

Горещият климат допринася за това дрехите там да са ефирни, леки, а основният материал, от който са направени да е ленът. Женската дреха в Древен Египет е роклята- бяла, дълга и с различни варианти от гърдите нагоре. Наблюдавайки сцени в гробниците прави впечатление разнообразието от презрамки. Те са тънки, дебели или кръстосващи се. Характерно е раменете да са голи. Египтянките препасвали своите рокли с колани, които били в различни цветове. През различните периоди роклята минава трансформации- става по-широка, а раменете са покрити от ръкави. Те се отделят от роклята и се поставят, когато това е необходимо. На всички стенописи наблюдаваме V – образно деколте и бродерии.


Ренесанс
– исторически подем

Период на разцвет на модата, литературата и културата. Век на големите промени.
Тук наблюдаваме остри форми, издути в ръкавите и раменете. Ерата на кринолина. Той е изобретение на Ренесанса. Най-яркият образ на Ренесанса е Елизабет I. Тя е модна икона за времето си. Подражавайки на нея дори мъжете са носили корсети, за подчертаване на талията. Пищните рокли, с къдрави яки около врата и буфон ръкави са най-характерни за нейния стил. Навлизат и горните дрехи, огромни и с остри форми, обличани върху роклите.
Елизабет I основополага ветрилото като задължителен аксесоар. То е изработено от пера и украсено с бижута. Цветовете през този период са ярки, бижутата пищни и отговарящи на величието на монарсите. Впечатление правят бродериите и дълги ръкави.

История на роклята през 20-ти век

Тук вече корсетът не присъства. Роклята пада свободно по тялото, гърдите и бедрата не изпъкват. През 20 век отново навлиза бродерията и украсата с бижута. Дължината на роклята варира от коляното до земята. През 40-те години навлизат флоралните мотиви и се добавя малка яка. А през 60-те години навлиза мини размерът, като символ на сексуална революция.


А днес всяка жена може да избира рокля според нейната визия и предпочитания. Дали на бизнес среща или официален повод, роклята е подходящо облекло.

Може да разгледате бутиковата колекция дизайнерски рокли на Стоян Радичев тук.