История на Нейно Величество дамската чанта

Несъмнено, може би няма жена, която да си представи своето ежедневие без дамската си чанта. В гардероба на всяка една има чанта за всеки ден и една за повод. А доста често бройката е доста далеч от тази. В предстоящите редове ще Ви запознаем с историята на този важен аксесоар. Той е променял и визията и предназначението си през вековете.

Древен Египет – 14ти век

Ще започнем нашата разходка през еволюцията на чантите от Древен Египет и далечния 14ти век. За да съхранят и пренесат ценните вещи, които притежавали египтяните, носели малки торбички около кръста си. Били изработвани от обработена кожа, на която се нанизвал шнур, който да позволи затварянето на чантата. Торбичката демонстрирала стандарта на притежателката си. Колкото по-богата била една дама, толкова по-украсена била нейната чанта.

Появата на джобовете

Малко по-късно, през 16ти – 17ти век се появяват джобовете, а малките торбички започват да се произвеждат от кадифе, сатен, сребърни и златни платове. Първият джоб бил направен на панталоните на Луй XIV. Той бил предназначен за носене на монети и ценни вещи. Малките торбички се превърнали в по-големи, а в тях дамите слагали парфюмиран памук или лавандула. По този начин носели приятния аромат навсякъде със себе си. А от там идва и името им “сладки торбички”.

1790г – годината на раждането на дамската чанта


Мадам Дьо Помпадур – създателят на трапецовидната текстилна чанта със сатенен, пристягащ шнур. През този период чантата е по-голяма. Дамите носели в нея грим, любовни писма и огледало. Декорацията от мъниста, дантела и бродерия винаги била съчетана с тоалета на притежателката си.

19ти век – векът на пътните чанти

Развивайки железопътния транспорт се появява нуждата от големи чанти, в които и мъжете и жените да побират своя багаж. Те се изработвали от здрава, понасяща на натоварване и тежест кожа.

20ти век – времето на екстравагантните чанти

Това е векът на разнообразието от цветове и материали. Появяват се чанти от дърво и пластмаса, както и от еко кожи с щампи на влечуги. Друг тренд през тези години е “чанта-кукла”. Те били миниатюрни версии на своите собственички и било облечени досущ като тях.

21ви век

Мини дамска чанта, чанта с блясък, ежедневна раница или чанта тип куфар – всеки сам избира големината, цвета и модела на чантата. Пазарът е необятен. Дизайнерът Стоян Радичев съчетава последните модни тенденции както в ежедневните чанти, така и в елегантната колекция.

Независимо от предназначението си, дамската чанта е била неизменен аксесоар през вековете, та до днес. Разгледайте колекцията на radichev.com и добавете още една във Вашия гардероб.

Източници : vera.bg