Еволюция на обувките – как се променя модата

Едно от първите неща, на които се учим в човешката еволюция е носенето на обувките. Те са претърпели хиляди метаморфози, според изискванията на модата през вековете.

Пещерни рисунки илюстрират покриване на краката със слама и кожи от животни. И това е продължило около 5 000 години. Което е допринесло за направата на най-често срещаните обувки през ранните цивилизации, а именно – сандалите. Такива каквито са познати и до днес.

Рим и Гърция

Смята се, че римляните са направили първите обувки, които да са по размер на крака. Изработвани били от коркова подметка и кожени презрамки. Гърците първи започват да шият обувки, разграничавайки тези за ляв и десен крак. Но не само те са аксесоарите, които носим и днес, а са били популярни и в други епохи. Пример може да дадем с обувките на платформа. Актуални през 70-те и 90-те години, а и днес. Но всъщност се появяват през 16-ти век.

Средновековие

През Средновековието носенето на сандали остава на заден план и е заменено с пантофи. Предната им част е остра и завита нагоре. Именно това подсказвало за финансовото положение на притежателя им. Кралят на Франция Филип IV задължил със закон всички благородници да ги носят, именно за да демонстрират своето положение в обществото.

Ренесанс

В този период започват да се произвеждат обувки от коприна, вълна и велур и се оцветявали в различни цветове. Извитата нагоре предна част на обувката се изменя в квадратна.

Барок

Барокът се откроява със своята пищност, великолепие, и изобилие от различни декоративни елементи. Времето на обувки с ток и панделки, дори и за мъжете. Те били задължителни за носене по време на бал. А в ежедневието си носели ботуши с големи токи. Тежки материали (например, кадифе, брокат, сатен), сложни дизайни, много завършвания и орнаменти – всичко e трябваlo да изглежда луксозно и блестящо. 

19-ти и 20-ти век – появата на обувната промишленост

С появата на късата пола е принудена обувната промишленост да създава цветни и красиви обувки. Те е трябвало да бъдат фини, нежни и да подчертават елегантността на крака, на своята притежателка. През 1930 се появява името на създателя на над 350 патента за нововъведения в обувната промишленост – Салваторе Ферагамо. На него дължим високите платформи, дамските сандали в познатия им до днес вид, високите токове с метални щитове и корковите подметки. Малко по-късно, през 1947, той създава известните “невидими сандали”, за чиято изработка използва прозрачни найлонови торбички.

Обувките днес

Днес е по-достъпно от всякога да притежаваш красива, елегантна, удобна, ежедневна, официална или иначе казано – обувка за всеки вкус и повод. В колекцията дамски обувки на дизайнера Стоян Радичев ще откриете Вашите приказни обувки – за бал или специален повод.

Източници: fashioninside.bg, greelane.com